Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır
Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır
Yangın tüpü nasıl kullanılır bakıldığı zaman yangınlara ilk müdahalenin yapılarak yangının etkisinin azaltılması için önemli olmaktadır. Yangın söndürme tüpleri her mekânda olması gereken materyallerdir ve yangın tüpünün nasıl kullanılması hakkında kişilerin fikirlerinin olması önemlidir. Yangın tüpünün nasıl kullanıldığı hakkında öncelikle yangının şekli iyi bilinmelidir. Yangın söndürme tüpünün kullanımına bakıldığı zaman,
- Yangın tüpü ile yangınlara henüz küçükken müdahale edebilirsiniz bununla birlikte yangın söndürme tüplerinin kullanımı kolay olduğu kadar dikkatli olmayı gerektirmektedir.
- Yanlış bir söndürme cihazı kullanımı ile birlikte hatalı bir yöntem ile söndürmeye çalışarak daha tehlikeli ve yıkıcı olmasına yol açabilirler.
- Bir yangın görüldüğü zaman kişiler öncelikle müdahale ekiplerine haber vermelidir ve eğer bir yangın alarm sistemi varsa devreye sokmanız gerekir.
- Yangını söndürmeye çalışmadan önce yangının durumunu mutlaka kontrol etmelisiniz, sonrasında yangın durumunu kontrol ederek yangın tüpünü hazırlayabilirsiniz. Yangın tüplerinde püskürtme mekanizmasını tetikleyen bir mandal bulunur bu mandalın pimini çıkartmanız gerekir.
- Alevlerin merkezine doğru yangın tüpünü kullanmak önemlidir, bununla birlikte kişiler tüpünü çalıştırabilir ve mutlaka rüzgârı arkanıza doğru almanız gerekmektedir.
Yangın Tüpü Kullanımı Sıralaması
Yangın tüpü kullanımı sıralaması bakıldığı zaman doğru kullanım önemlidir. Eğer bir kullanım talimatı bulunuyorsa mutlaka talimatına göre ilerleyebilirsiniz. Yangın tüpü kullanım sırasında bakıldığı zaman izlemeniz gereken adımlar,
- Yangın söndürme tüpündeki tetik mekanizmasını kilitleyen pim çıkartılmalıdır eğer bir karbondioksit tüpü ise valfi sola doğru çevirmelisiniz.
- Tetiğe sonuna kadar basmanız gerekir ve bununla birlikte çıkan gaz veya tozu mutlaka yangının olduğu yöne doğru püskürtmelisiniz.
- Yangının ön tarafından arkaya doğru söndürmeniz gerekir ve yangının söndüğünden emin olmalısınız, emin olmadan yangın yerini terk etmeyin ve tüp bitene kadar yangın kaynağına uygulayın.
- Tozlu olan yangın tüplerinde mutlaka toz cihazları bitene kadar tüpü Yangın tüpü nasıl kullanılır konusuna dikkat etmelisiniz.
Bu adımlar izlenerek yangınlar daha etkili ve daha kolay bir şekilde söndürülmektedir. Fakat yangının bağlı olduğu büyüklüğe bakarak her durumda mutlaka itfaiyenin aranması ve çağırılması gerekmektedir. Yangın söndürme cihazını kullanmayan kişiler bu konu hakkında uygulamalı videolar izleyebilirler.
Yangın Tüpü Basınç Göstergesi Nasıl Olmalı
Yangın tüpü bulunduran kişilerin dikkat etmesi gereken noktalara bakıldığı zaman düzenli bakımı gerekiyor. Yangın tüpü basınç göstergesi nasıl olmalı konusunda yangın söndürme cihazları üzerinde bulunan basınç ibresinin yeşil rengi olması gerekiyor. Eğer basınç ibresi kırmızıya geçmişse bu noktada yangını söndürme konusunda etkisiz olabilmektedir. Yangın tüpü basınç göstergesine bakıldığı zaman kırmızı olan ibrede ve açık pimlerde mutlaka yangın söndürme cihazının bakımı yapılmalıdır.
Yangın Söndürme Talimatı
Yangın söndürme talimatı ile beraber kişiler olası yangınlarda nasıl davranması gerektiği konusunda bilgi alabilirler. Yangın tüpü talimatı üzerinde bulunan yönergelere uygun bir şekilde hareket eden kişiler profesyonel ve verimli bir şekilde yangınları söndürebilecekler.
Yangın söndürme tüpleri kendi içerisinde çeşitli olabilmektedir. Gazlı, tozlu ve sulu biçimde bulunan yangın söndürme tüpü çeşitlerinin bilinmesi önemlidir. Böylece yangın söndürme tüplerini daha etkili bir şekilde kullanarak yangınları söndürebilirsiniz.
Yangın Tüpü Kullanım Süresi
Yangın söndürme tüpleri iki yıl ara ile tamamen boşaltılarak doldurulması gerekmektedir. Yangın tüpü nasıl kullanılır
bakıldığı zaman özellikle köpüklü olan yangın söndürme tüplerinde periyodik bakımla beraber dolum süresi iki senede bir yapılır. Halokarbon olan yangın tüplerinde ile kontrolünün senede iki kez yapılması gerekir.
Kuru kimyevi olan yangın tüpleri en sık şekilde kullanılan çeşitler arasında bulunuyor bu çeşitlerde ise mutlaka periyodik kontrol işlemlerinin detaylı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Yangın tüplerinin bakımı konusunda şüpheli gördüğünüz bir durumda bakıma yollayabilir ve değiştirebilirsiniz.
Yangın Tüpü Tozu Nasıl Temizlenir
Yangın tüpü nasıl kullanılır bakıldığı zaman evde bulunan malzemelerle beraber kalıntılara uygulayabilirsiniz. Bunun için kullanılan sirke ile sıcak su yangın tüpü tozu temizleme konusunda etkili olabilmektedir. Dökülen alanlara nemli bir bez ile sildiğiniz zaman yapışkan kalıntıların çıktığını görebileceksiniz. En sonunda silinen malzeme zarar vermezse eğer sıcak su ve sabun ile temizleyebileceksiniz.
Meydana gelen mutfak yangınlarında özellikle davlumbaz gibi alanlar en fazla yangın çıkan bölgeler arasında bulunuyor. Yangın sonrasında davlumbaz temizlemek sıkıntılı bir süreç olabilir bu sebeple özel temizleyicilerden yararlanmanız gerekebilir.(1)